Aktualności

Jak Mikroflora jelitowa zarządza naszymi umysłami?

Nowy_Admin

W pismie BioEssays naukowcy z Kalifornijskiego Uniwersytetu San Francisco (UCSF), Uniwersytetu Stanowego Arizony oraz Uniwersytetu Nowego Meksyku na podstawie najnowszych badań wyciągnęli ciekawe wnioski.

Wysunęli oni bowiem hipotezę, że ludzka flora bakteryjna jelit wpływa na zwyczaje żywieniowe człowieka i jego preferencje dotyczące diety w celu faworyzowania konsumpcji tych składników pokarmowych, po których następuje najlepszy jej wzrost.

Różne rodzaje bakterii jelitowych „preferują” odmienne składniki odżywcze.

Niektóre np. wolą tłuszcze, a inne cukier. Nie tylko rywalizują między sobą o pożywienie i utrzymanie się w niszy ekosystemu (układzie pokarmowym człowieka), lecz także często podejmują działania sprzeczne z naszymi.

Czy jesteśmy zdani na łaskę i niełaskę bakterii? Powyższa rycina ilustruje jak mikroflora jelitowa „pociąga za sznurki”, abyśmy dostarczali jej „ulubionych” składników, np. tłuszczu i cukru. / Rys. www.ucsf.edu

Naukowcy dokładnie nie wiedzą jak odbywa się ten proces, ale sądzą, że mikroflora jelitowa zwana również mikrobiomem może wpływać na decyzje człowieka za pomocą wysyłania do jelit molekuł sygnalizacyjnych. Jako że istnieje ścisłe powiązanie jelit z układami odpornościowym, endokrynologicznym i nerwowym, sygnały te mogą mieć wpływ nasze reakcje fizjologiczne i behawioralne.

 

Na szczęście człowiek może również mieć wpływ na zachowanie flory bakteryjnej za sprawą zmiany diety, która jest w stanie w ciągu doby znacząco wpłynąć na mikrobiom.

 

Naukowcy sugerują, że bakterie jelitowe mogą wpływać na nasze decyzje żywieniowe częściowo za pośrednictwem nerwu błędnego, który łączy 100 milionów komórek nerwowych układu pokarmowego z mózgiem.

 

Bakterie jelitowe mają wpływ na nasze zachowanie i nastrój za pomocą zmian receptorów smakowych i sygnałów nerwowych w nerwie błędnym. Mogą również wytwarzać toksyny, które powodują złe samopoczucie i uwalniać związki chemiczne poprawiające nastrój.

 

Podczas eksperymentu na myszach zaobserwowano wzrost agresji spowodowany pewnym szczepem bakterii. U ludzi zaś zauważono poprawę nastoju spowodowaną spożywaniem probiotyku zawierającego bakterie Lactobacillus casei.

Badacze są również zdania, że odpowiedni mikrobiom może mieć wpływ na zmniejszenie zachorowalności na różne choroby: od otyłości i cukrzycy po nowotwory układu pokarmowego

Kategoria: